Wonen in leefgroepen en Studiowonen

Wonen in leefgroepen

Er zijn zeven leefgroepen die het hart van onze voorziening vormen. Hier leven telkens tien bewoners. De individuele ondersteuningsvragen van de bewoners geven de doorslag bij de samenstelling van de leefgroepen.

Dag in dag uit staat een team van begeleiders in voor de ondersteuning op verschillende vlakken:

  • Naargelang de leefgroep gaat een groot deel van de tijd uit naar het begeleiden van de bewoners tijdens momenten van verzorging. Een beperkt aantal bewoners is in staat om zich zelfstandig te wassen en aan te kleden. De overigen hebben allen in mindere of meerdere mate ondersteuning nodig op dit vlak.
  • Verder vormt de maaltijdbegeleiding een belangrijk luik binnen het takenpakket; gaande van louter voorbereidende handelingen tot het ingeven van de maaltijd.
  • Tijdens de andere dagdelen is er oog voor een zinvolle daginvulling.
  • Bij dit alles heeft de begeleider voldoende oog voor het emotioneel en sociaal welbevinden van de bewoner.

De zeven leefgroepen zijn elk gehuisvest in een afzonderlijk paviljoen, allen gelegen op het centrale domein. Qua infrastructuur kunnen we steeds dezelfde opbouw onderscheiden. Eerst en vooral zijn er tien individuele kamers met sanitaire voorziening. In de woning zijn er ook gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. Om het comfort van de bewoners tijdens momenten van verzorging te verzekeren, is er per woning een tillift voor handen. De leefruimte is centraal gelegen in de woning. Het basismeubilair van zetels, tafels, stoelen… zorgt voor een huiselijke sfeer. Aansluitend hierbij beschikt elke groep over een goed uitgeruste keuken. De meeste maaltijden worden wel met zorg vanuit de centrale keuken bereid.

Studiowonen voor volwassenen met een beperking

Ben je een volwassene met een (vermoeden van een) beperking en wil je zelfstandig gaan wonen? Ortho-agogisch Centrum Sint Jan de Deo verhuurt vijf studio’s in Handzame waar je individueel en zelfstandig kunt wonen.

Een stukje geschiedenis

In het najaar van 2011 verhuisden de laatste leefgroepen van OC Sint Jan de Deo naar hun nieuwe gebouw op het terrein aan de Edewallestraat 37 te Handzame. De vrije ruimte die daardoor ontstond in het centrale gebouw kreeg een nieuwe bestemming. Het leegstaande gebouw werd verbouwd en omgetoverd tot vijf eigentijdse, comfortabele studio’s die sinds de zomer van 2017 verhuurd worden aan volwassenen met een beperking.

De huurder

Als volwassenen met een (vermoeden van een) beperking kan je een studio huren op onze campus in Handzame (regio Kortemark, Torhout, Lichtervelde, Hooglede, Staden, Diksmuide, Koekelare). Er zijn 5 studio’s in hetzelfde gebouw. Je woont zelfstandig in je eigen studio en je functioneert goed op verschillende vlakken (mobiliteit, verzorging, maaltijden, tewerkstelling, vrije tijd,…). Je hebt dus je eigen woning met alle faciliteiten, maar je bent niet alleen.

Je beschikt over een persoonlijk ondersteuningsplan (hierin staat beschreven waarbij en hoeveel ondersteuning je nodig hebt) of bent bereid om dit traject te doorlopen (samen met je context en een maatschappelijk werker van de mutualiteit of een Dienst Ondersteuningsplan).

Leefruimte – studio

                                                                                                                                 

De huurder en zijn netwerk

We geloven sterk in jouw capaciteiten. Jouw eigen mogelijkheden zijn dus ons uitgangspunt. Voor hulp kan je in eerste instantie een beroep doen op je natuurlijke netwerk van familie en vrienden. Reguliere (zorg-)diensten (bijv. thuisverpleging, poetshulp,…) bieden – waar nodig – een aanvullende hulp. Indien meer specifieke ondersteuning nodig is, kan een organisatie van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) dit voor jou opnemen. Dat kan dan OC Sint Jan de Deo zijn.

De huurder en OC Sint Jan de Deo

Een medewerker van OC Sint Jan de Deo komt regelmatig bij jou langs en biedt jou beperkte ondersteuning aan in de organisatie van je eigen (studio)leven en dit op diverse levensdomeinen: persoonlijke ontwikkeling, zelfbepaling, persoonlijke relaties, sociale inclusie, rechten, emotioneel welbevinden, fysiek welbevinden, materieel welbevinden.

We spreken samen af wanneer die ondersteuning plaatsvindt en of die individueel of in groep gebeurt.

Badkamer – Studio

Huurprijs?

De huurprijs van de studio bedraagt 450€ per maand. Hierin zijn ook de kosten voor elektriciteit, water, verwarming, internet en brandverzekering begrepen. De studio beschikt over een ruime leefruimte met open keuken (met koelkast en fornuis), een aparte berging, badkamer (met douche, toilet en lavabo) en slaapkamer. Enkele ingemaakte kasten zijn voorzien, verder kan je de studio zelf in richten.

Voor de algemene ondersteuning betaal je acht personeelspunten per jaar. Dit via PVF (= persoonsvolgende financiering) of RTH (= rechtstreeks toegankelijke hulp).

Keuken – studio

Meer info?

Ben je geprikkeld door deze informatie en benieuwd of studiowonen misschien iets voor jou zou kunnen zijn?

Neem dan (vrijblijvend) contact op met Mieke Lievens (Sociale Dienst)

info@jandedeo.broedersvanliefde.be

051/56 63 07

Visietekst studiowonen

Studiowonen in de pers (06-10-2017)